"

Rozhovor s Vandou – její marmelády a sirupy si zamilujete!

05. 04. 2015 , aktualizace: 06. 04. 2015 Sdílej na CentrumBrna.cz

Jak jste se dostala k výrobě marmelád a sirupů? Jak vás to napadlo?

Myslím, že za všechno může můj pozitivní vztah ke kuchyni a surovinám.  Marmelády jsem vařila už v dětství s babičkou a později znovu pro svoje dcery. Jednou za čas, když byl dobrý rok a ze zahrady byly přebytky, navařila jsem marmelády celé rodině. Jenomže to se začalo stupňovat, marmelády byly všude a já je rozdávala.

A asi před čtyřmi lety se mi rozrostla bylinková zahrádka a já udělala první bylinné sirupy. A pak jsem jich udělala víc, v různých kombinacích a zase se začaly hromadit. Nabídla jsem je tehdy do jednoho farmářského obchodu. Celé léto jsem je tam nosila a ony se prodávaly. To jsem ještě netušila, jak moc mi sirupy a marmelády prorostou životem. 

V roce 2013 jsem opatrně zkusila prodeje na blešáku a na podzim s velkou trémou Biojarmark v Domě pánů z Kunštátu. Hned na začátku loňského roku jsem se už vážně začala zabývat tvorbou etiket a logistikou, a s první větší zakázkou samozřejmě i s legalizací celého sirupového byznysu. 

Jak takové sirupy a marmelády připravujete?

Sirupy i marmelády vařím bez přidaných látek, konzervuji  je citronem a cukrem. Marmelády nechávám provařovat, aby se odpařila přebytečná voda a zhoustly. Sirupy jsou z macerátu (výluh, pozn. autora) bylin nebo ovoce.

Ráda bych pokračovala ve vaření jen z lokálních surovin, už dávno mi nestačí vlastní výpěstky, a tak nakupuji od známých zemědělců z Jižní Moravy, část citrusů překupuji z Kalábrie, z plantáže bez postřiku. Láhve na sirupy recykluji, nevěřili byste, kolik skla se z barů a hospod vyhazuje do kontejneru!

Zkoušet nové a nové recepty je zábava

Kde berete inspiraci na příchutě?

Recepty zkouším intuitivně, většinou vidím ovoce a napadne mě, co s ním. Ale často i na požadavek zákazníka. Někdy se marmeláda nebo sirup povede napoprvé, někdy je potřeba recept upravit. Je to zábavný proces.

Co si zájemci mohou momentálně z vaší nabídky zakoupit? 

Teď vařím především citrusové chutě a čekám na začátek sezony. Zahajovat ji bude Černý bez, mladé smrčí a Rebarbora, pak se to rozjede!

Momentálně mám zimní chutě sirupů, třeba Limetku s tymiánem, Pomeranč se skořicí, Jablko s hřebíčkem, Hrušku se zázvorem, Zázvor, Citron a tymián, Švestku s badyánem a skořicí. S marmeládami je to stejné, převažují citrusové: Pomeranč, Pomeranč se zázvorem, Citron, Zázvor citron med, Pomeranč s badyánem, Pomeranč se skořicí a stálici Švestku a 77% čokoládu. Už se těším na první české jahody, hned bude Jahoda s mátou a Jahoda s rebarborou.

Kde lze vaše produkty ochutnat?

Prodávám hlavně do provozoven, ale stále potřebuji kontakt se zákazníkem a zpětnou vazbu u ochutnávek, takže jsem pravidelně na Blešáku na Flédě, teď budu na KOLONIÁLU v Malé Americe a na 1. máje v Kamence. 

Nakoupit můžete nejvíc v MARINÁDA Store, Cukrárně Martinák nebo u mě v květinářství na Husitské 12, kde mám i sklad. Rozlévané domácí limonády z mých sirupů si dáte třeba v Soul bistro, absintovém baru Naproti, Praha forum pro architekturu, kavárnách Mezzanine, Šestá větev a v baru Spirit můžete krom limči ochutnat i drinky s marmeládou. Ostatně i v Mezzanine se moje marmeláda podává k snídani a v cukrárně  Martinák z ní pečou.

 


S prodejem Vandě pomáhá její dcera (tu také vidíte v naší fotogalerii). Pokud máte zájem, navštivte některou ze zmíněných prodejen a marmelády a sirupy sami ochutnejte. Vandiny produkty si jednoduše zamilujete, tak jako my.

Zdroj fotografií: Archiv Vandy


Jinde na CentrumBrna.cz


HLAVNÍ PARTNEŘI