Internetový časopis centra Brna

"

Děvče u plotny Kristina o pečení, svém blogu a lásce ke Švédsku

14. 03. 2015 Sdílej na CentrumBrna.cz

Kristino, jak ses dostala k pečení? A jak tě napadlo o tom začít psát blog?

Pečení mě bavilo už od mala. Pamatuji si, že v patnácti letech jsem se vždycky plížila do kuchyně, abych něco odkoukala. Rodina a přátelé o tom věděli a později padla otázka, proč si o svém koníčku nezaložím blog. Tak jsem v létě 2012 založila Děvče u plotny a od té doby to funguje (usmívá se).

Kde bereš inspiraci na recepty?

Inspiruje mě Švédsko a švédská kuchyně, protože jsem tam žila sedm měsíců. Recepty hledám na internetu, dostávám tipy od známých, také vlastním několik kuchařek. Nebo třeba na pinterestu se inspirace hledá snadno – když se mi jídlo líbí na fotce, tak ho chci vyzkoušet naživo. Recepty si vlastně vymýšlím i sama – je to taková mozaika všeho možného. Na mém blogu tak najdete spoustu ryze švédských receptů, ale i dalších, co mě zaujaly.

„Kristina má strašně dobrý cit na chutě – posledně pekla hruškovo-karamelový dort s ořechy a ten byl naprosto výborný,“ dodává přítel děvčete, který jí pomáhá s přípravou v kuchyni a také s tvorbou designu blogu.

Jaký je tvůj nejoblíbenější recept?

Jednoznačně pannacotta s ovocem. Je to lehčí zákusek, ale protože často peču a ochutnávám sladké, tak je pro mě pannacotta ideální. Všeobecně mám ale ráda čokoládu a čokoládové dezerty, například tartaletky nebo Kladdkaka, což je švédské brownies. Je to jednoduchý recept, který zvládnou všichni.

Jak probíhá příprava klasického dortu? 

(Usmívá se) Je to na pár dní. Nejdříve si upeču korpus, ten nechám odležet do druhého dne. Potom ho nakrájím a naplním krémem. Dort se dozdobí zvenku – nejraději používám na zdobení dortů živé květiny. V lednici ho ideálně nechám odpočinout do dalšího dne a pak je teprve nejlepší. 

Kde mohou fanoušci tvé kuchařské umění ochutnat? Účastníš se foodfestivalů v Brně?

Ráda se takových akcí účastním. V září jsme měli stánek na Street Food Festivalu. Problém byl v tom, že jsme nevěděli, kolik toho máme upéct a nakonec jsme už za pár hodin neměli co prodávat. Na druhou stranu to byl skvělý zážitek potkat své čtenáře, popovídat si s nimi a ochutnat zase jiné recepty. Teď v neděli se například chystáme na brunch do Industra Coffee. Tak přijďte, moc se na vás všechny těšíme.

 


Děvče u plotny si zakládá na vaření z kvalitních surovin. Ji a její dobroty můžete potkat 15. března na nedělním brunchi v Industra Coffee. Pokud ji nestihnete, nezoufejte. V budoucnu bude k setkání mnoho dalších příležitostí. Zatím si můžete vyzkoušet některý z jejích originálních receptů na blogu.

Kristina v současnosti dokončuje cukrářské rekvalifikační kurzy. Po jejich absolvování dostane živnostenský list a její sen otevřít si provozovnu na výrobu dortů bude zase o kousek blíž. Držíme jí palce!

Foto: Děvče u plotny (Kristina Hrubá)


Jinde na CentrumBrna.cz


HLAVNÍ PARTNEŘI